Monitorizarea Serverului

Monitorizarea serverului, importanță și instrumente utile

Monitorizarea serverului este procesul de analiză a unui server. Se analizează criterii precum pentru fiabilitatea, disponibilitatea, performanța, securitatea și alte procese legate de server.

Se face ca o măsură preventivă, de asemenea, pentru a detecta orice activitate care poate provoca probleme majore și perioade de nefuncționare în viitor.

Un server este responsabil pentru furnizarea tuturor serviciilor de rețea. Acestea ne permit să comunicăm și să operăm orice din orice parte a lumii folosind computerele noastre.

Pentru a vă asigura că totul funcționează corect, se face monitorizarea serverului. În monitorizarea serverelor, serverele sunt analizate în mod constant pentru orice problemă de către software-urile de monitorizare a serverului.

Software-ul de monitorizare a serverului rulează 24/7 în fundal pentru a verifica fiecare proces care este efectuat pentru eventuale probleme care pot duce la nefuncționări ale serverului. De asemenea, ajută la planificarea resurselor necesare pentru încărcări bruște. Oferă o experiență mai bună pentru utilizatorul final.

De ce este importantă monitorizarea serverului?

Știm cu toții că majoritatea afacerilor (și a tuturor afacerilor online) funcționează numai cu ajutorul infrastructurii IT. Fiecare companie are nevoie de servere la nivel de bază pentru a-și alimenta serviciile și orice altceva.

Toate datele legate de afacere, cum ar fi datele clienților, datele contului, datele de inventar etc. sunt stocate pe computere care necesită servere puternice.

Dar serverele sunt în cele din urmă doar mașini. Orice se poate întâmpla oricând, din vina omului sau din orice alt motiv. Timpii morți devin o preocupare pentru companiile mari. Întreaga lor operațiune depinde de serverele lor.

Ca și în cazul găzduirilor partajate, timpul de oprire este foarte frecvent. Serverele sunt partajate de mai multe website-uri și resursele sunt limitate. Această combinație poate provoca o mulțime de timpi de nefuncționare. Mulți utilizatori apelează la VPS sau doar la furnizorii de găzduire dedicată.

Timpii de nefuncționare pot provoca o mulțime de daune pentru orice afacere. Acest lucru are ca rezultat și o experiență proastă pentru utilizatori, care poate afecta orice afacere și pe termen lung.

Așadar, s-ar putea să vă gândiți cum să vă protejați afacerea de a pierde bani, trafic organic și potențiali clienți? Răspunsul este simplu. Va trebui să faceți monitorizarea serverului!

Monitorizarea serverului joacă un rol foarte crucial în succesul afacerilor. Uneori, o mică eroare poate reduce sistemele dvs. timp de minute sau ore, ceea ce va duce la o productivitate mai mică a companiei și la pierderea veniturilor.

Monitorizarea serverelor vă oferă toate datele necesare, cum ar fi încărcarea procesorului, utilizarea memoriei, procesele I/O, rețeaua, utilizarea datelor etc. și toate celelalte lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre infrastructura serverului dvs.

Lucruri de monitorizat pe un server (parametri pentru monitorizarea serverului)

Deci, acum știți de ce ar trebui făcută monitorizarea serverului și de ce este atât de importantă. În continuare, vom vedea care sunt unele componente care ar trebui monitorizate pe serverul dvs.

Lucrurile exacte care ar trebui monitorizate vor depinde de complexitatea și dimensiunea sistemului. Există câteva lucruri de bază care sunt comune. Trebuie observate indiferent de serverul și componentele utilizate. Acestea sunt:

 • încărcarea CPU. CPU (Unitatea Centrală de Procesare) este creierul oricărui sistem. Este responsabil pentru desfășurarea tuturor proceselor și operațiunilor complexe, gestionarea altor hardware conectate și rularea software-ului folosind acel hardware. Un server nu ar trebui să funcționeze în mod regulat peste 90%, deoarece CPU nu va avea spațiu pentru a gestiona cereri suplimentare;
 • utilizarea hard disk-urilor. Hard disk-urile sunt utilizate pentru a stoca datele în servere. Acestea sunt foarte importante, deoarece toate datele sunt stocate numai pe hard disk-uri, iar aceste dispozitive conțin o mulțime de piese mobile care se pot defecta oricând fără o notificare prealabilă;
 • memoria RAM. RAM (Random Access Memory) este un alt tip de stocare care este mult mai rapid decât alte dispozitive de stocare. RAM-urile sunt utilizate pentru a încărca anumite informații de către CPU pentru procesarea mai rapidă a operațiunilor;
 • ratele de eroare. Erorile sunt normale în fiecare sistem, în special în cazul sarcinilor grele. Serverele procesează o mulțime de solicitări care uneori pot duce la câteva erori. Acestea trebuie minimizate pe cât de mult posibil;
 • uptime. Uptime este cantitatea de timp în care serverul funcționează corect. Un timp de funcționare de 99,999% este considerat bun, dar trebuie să vizați întotdeauna timp de funcționare de 100%, deoarece chiar și câteva secunde sau minute de nefuncționare a serverului pot provoca probleme grave.

Tipuri de servere

De asemenea, monitorizarea serverului se face pentru diferite tipuri de server. Poate fi pusă în aplicare pentru:

 • serverele de stocare. Sunt monitorizate pierderile de date, atacurile malware, securitatea, disponibilitatea, viteza și capacitatea;
 • serverele web. Sunt monitorizate aspectele de țin de securitate, viteza, atacurile malware, încărcarea traficului și capacitatea de reacție;
 • serverele la nivel de întreprindere. Sunt monitorizate securitatea, disponibilitatea, pierderea datelor, performanța etc.

Procesul de monitorizare a serverului poate fi împărțit în continuare în:

 • monitorizarea lățimii de bandă;
 • monitorizare firewall;
 • monitorizarea comutatorului;
 • monitorizarea router-ului;
 • monitorizarea rețelei;
 • monitorizarea temperaturii.

Scopul principal al monitorizării oricărui server este salvarea serverului de orice posibil eșec. Datele colectate prin monitorizarea serverului pot fi benefice în identificarea și investigarea problemelor.

Colectarea datelor este ieftină, dar faptul că nu le aveți atunci când aveți nevoie de ele poate fi foarte costisitor.

Acestea fiind spuse, să discutăm acum despre trei instrumente pe care le puteți utiliza pentru a vă monitoriza serverul.

Cele mai bune instrumente pentru monitorizarea serverului

Nagios

Nagios este unul dintre cele mai vechi instrumente de monitorizare a serverului și asta este dintr-un motiv.

Nagios oferă software de întreprindere pentru monitorizarea rețelei și serverelor începând cu 1995 USD, cu o demonstrație online.

Nagios este complet capabil să monitorizeze servere Windows, servere Linux, servere Unix, Solaris, AIX, HP-UX și Mac OS/X și multe altele.

Veți avea nevoie de cel puțin 20 GB de hard disk, memorie de 2 GB, procesor dual-core de 2,4 GHz și CentOS sau Redhat Enterprise Linux.

Beneficiile de care vă bucurați cu instrumentele Nagios sunt:

 • cele mai înalte performanțe și procese de lucru de înaltă eficiență;
 • o mai bună vizibilitate a întregii rețele de operare IT și a proceselor de afaceri;
 • monitorizarea tuturor componentelor infrastructurii critice pentru misiune;
 • personalizarea aspectului și a designului;
 • ușurința utilizării și compatibilitatea la sute de programe terțe, de completare, pentru monitorizarea practică a tuturor indicatorilor.

Nagios XI este, de asemenea, disponibil gratuit pentru monitorizarea mediilor mici. Cu toate acestea, puteți monitoriza doar maximum șapte gazde (noduri) și servicii nelimitate.

PRTG Network Monitor

Acesta este un alt instrument popular disponibil pe piață. Este de încredere pentru peste 200.000 de administratori de sistem din întreaga lume, și este ușor să îl configurați.

PRTG oferă monitorizarea rețelei, monitorizarea lățimii de bandă, serverul de mail și monitorizarea serverului web, monitorizarea serverului și a aplicațiilor, monitorizarea bazelor de date, monitorizarea mașinilor virtuale etc.

PRTG oferă numeroși senzori predefiniți care pot fi utilizați pentru a monitoriza cu ușurință întregul peisaj al serverului.

Acesta oferă o perioadă de încercare gratuită de 30 de zile pe care o puteți utiliza pentru a verifica dacă acest instrument este potrivit pentru dvs. sau nu. Sau dacă aveți o rețea mică, puteți alege descărcarea gratuită, care oferă până la 100 de senzori.

Prețurile lor se bazează pe senzori, 500 de senzori pentru 1600 USD și 5000 senzori pentru 10.500 USD.

Puteți alege și planurile lor nelimitate dacă aveți un mediu masiv de sistem.

De asemenea, au o echipă de dezvoltare și asistență foarte dedicată, astfel încât să puteți primi ajutor dacă sunteți blocat de ceva. Puteți decide din mai multe moduri cum doriți să primiți o notificare dacă ceva nu merge bine.

Icinga

Ultimul instrument din lista noastră este Icinga. Este un instrument de monitorizare gratuit și open-source pentru servere, aplicații și rețele. Oferă multe funcții, cum ar fi alertarea, raportarea, monitorizarea performanței, graficarea etc.

Există două versiuni ale Icinga disponibile, Icinga 1 și Icinga 2. Icinga 1 este doar o „furcă” a Nagios Core cu câteva funcționalități, iar Icinga 2 este complet reproiectat și vine cu o interfață web simplă și receptivă.

Icinga 2 vine cu un limbaj de configurare puternic și API REST. Veți fi notificat prin SMS, e-mail sau prin aplicații de mesaje mobile atunci când se întâmplă ceva. Icinga este complet gratuit, fără ediții premium.

Concluzie

Serverul gestionează cele mai importante și mai decisive aspecte ale oricărui sistem. De aceea, este necesară o supraveghere atentă a tuturor operațiunilor și activităților desfășurate de server.

Cu monitorizarea serverului, vă puteți concentra mai mult pe creșterea și extinderea afacerii dvs., în loc să vă ocupați doar de probleme tehnice tot timpul. Și știind că sistemele dvs. sunt sigure, puteți oferi servicii mai bune și clienților dvs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *