Cu bicicleta prin București

Orașul ăsta e chiar frumos noaptea dupa vreo 12. Sunt puține mașini pe stradă, cocalarii dorm. Asfaltul nu mai e atât de topit și poți merge pe stradă cu bicicleta. Doar câțiva taximetriști care nu-ți dau prioritate pentru că nu te văd din cauza gipiesurilor cu leduri puternice.. cred că îi înțeleg, nu-i cel mai ușor lucru din lume să lucrezi pe ture de noapte.

Dar e o răcoare plăcută. În Herăstrău nu-s multe lumini aprinse, dar se vede foarte mișto. Niște aurolaci dorm pe bănci, nimic nu îi poate trezi. În rest parcul e gol.

Să zicem că poate am mai văzut orașul așa, dar aici puteți citi cum l-a văzut cineva care nu s-a născut aici. Și care îl descoperă la adevărata valoare abia după trei ani de ședere în capitala patriei. Apropo, cică aș da indicații prețioase pentru bicicliștii din trafic.

Noaptea prin parcuri nu prea sunt gardieni. Dar ziua ei veghează și îi vânează pe cei care încalcă legea (versiunea românească – și la fel de proastă – a lui Mall Cop)! Zoso n-a avut noroc și a primit amendă ieri pentru că a intrat cu bicicleta în parc, ceea ce mi se pare o mizerie greu de măsurat. 150 lei pentru asta? Bine că ăia care merg cu 120 km/h la Unirii plătesc tot atât.. E drept, consecințele celor două cazuri sunt asemănătoare.

Mă bucur că onlineul din București se sesizează. Duminică (26 aprilie) mai mulți bloggeri au ieșit în Herăstrău pentru un fel de protest cât se poate de pașnic. Cabral, Dragoș Bucurenci, Gramo și alții (în total vreo 50 de inși) au încălcat flagrant legea și s-au plimbat pe biciclete sau pe role în parc! (Aș fi vrut cu mare drag să particip, dar m-am trezit la 13.)

Ce facem? În acest moment, legea prevede amendarea celor care intră cu rolele sau bicicletele în parcuri. Ieșiți în continuare pe roți în parcuri?

Comments

comments

11 comments to Cu bicicleta prin București

 • Ruxi  says:

  Ieşim!

  ReplyReply
 • Alex  says:

  Normal ca iesim !!
  Intrebarea mea e cum ma prind… Ma alearga cu bicla ? Ca eu sigur nu ma opresc.
  Si daca ma prind si nu ma legitimez?…. :D

  ReplyReply
 • adi_za_biker  says:

  Sigur ca as iesi, pentru putina adrenalina si pus gardienii la alergat.

  ReplyReply
 • Magda  says:

  oare ce se intampla daca imi arde mie sa alerg prin Heratrau acum? ca sanctiunile se aplica si daca alergi in parc, bt the way .trebuie sa declari ruta pe care vrei sa alergi . Poate se gandesc sa ma taxeze la pasi…

  ReplyReply
 • Ghicitor in fund  says:

  Gramo, Cabral si Bucurenci n-au incalcat legea, Radule. S-au dus acolo unde nu li se intampla nimic, pentru ca era voie! Da, parcurile mari sunt “pe lista alba”, e voie cu bicicletele acolo.

  Dar, na, eroii sunt eroi!

  Daca vrei sa afli mai multe detalii, da click pe numele blogului!

  ReplyReply
 • Radu Restivan  says:

  @Magda: Fără coordonate gps nu mai poți ieși la alergat!

  @Ghicitori: Si eu am fost tot in Herastrau. Acum să înțeleg că în IOR e interzis, dar în Herăstrău se poate merge cu bicicleta?
  IOR e un parc imens din București, aproape cât Tineretului sau Herăstău.

  ReplyReply
 • omu' de la colt  says:

  legea asta e facuta ca sa fie ignorata .

  pana una alta … am intrebat in stanga si in dreapta … te intreb si pe tine … cum draq fac sa ajung cu’cainele in zona rezervata cainilor si aflata IN MIJLOCUL PARCULUI cand la intrare in parc imi scrie clar si mare ca nu am voie cu animale in parc ?!

  ReplyReply
 • corina  says:

  am ochit viitoarea mea bicicleta pe care o voi inaugura cu mare drag in parc :D

  ReplyReply
 • Ghicitor in fund  says:

  Salut, Radule.

  Da, IOR este un parc imens. Insa, pentru a nu mai fi ATAT de imens, a fost spart in doua parcuri mai mici: Parcul Alexandru Ioan Cuza (in stanga lui Liviu Rebreanu, cum te uiti spre Titan) si parcul Titan (in dreapta; a nu se confunda cu Parcul Titanii, cel de langa Policlinica Titan!). Suprafetele sunt dupa cum urmeaza:

  Parcul Alexandru Ioan Cuza – 38,38 ha
  Parcul Titan (fost Balta Alba) – 48,17 ha
  Parcul Titanii – 5,86 ha

  Asadar, IOR-ul are, cumulat, aproximativ 75 ha. Prin comparatie, Tineretului, unde e voie (repet! pentru confirmare, sunati la primaria generala!), are peste 80 ha. Carevasazica, parc mare, nu 2 parcuri mici!

  Legea nu poate fi ignorata, s-au dat deja amenzi, au intervenit agentii BGS, deci… se aplica.

  La lupta! Si nu mai puneti botul la toate actiunile ecologistilor de catifea!

  ReplyReply
 • B  says:

  Au intervenit BGS? Carevasazica daca mai merg cu bicla prin parc risc sa imi iau si vreo trei pumni in mecla, asa, de cetatean roman ce sunt.

  Zeiss, ce mai.

  ReplyReply
 • […] Radu Restivan […]

Leave a reply


3 + 8 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>